AZ ATELIERS PRO ARTS /A.P.A.! MŰVÉSZETI KÖZPONTOT 2001 SZEPTEMBERÉBEN JOHN WARREN GOTSCH ALAPÍTOTTA.
SPECIÁLIS ÉPÍTÉSZETI ADOTTSÁGAIVAL A HÁZ OTTHONT KÍVÁN ADNI A MŰVÉSZETI ÉLET VALAMENNYI ÁGÁNAK.

A ház a rozsdaövezeti beruházások és épülethasznosítások tipikus példája. Az alapító a világ számos nagyvárosához hasonlóan a ma már használaton kívüli gyárépületet revitalizálta, a 19. században épült cseréppipagyárat alakította át kulturális célú épületegyüttesé. Így a sokáig használaton kívüli gyár új funkciót kapott: a körfolyosós, félig fedett udvarban hét műterem kapott helyet, az emeleten egy 150m2-es galéria nyílt. Jelenleg a földszinten az Almárium Bisztro Gasztro Art működik 2013. szeptemberétől, kiváló zenei programokkal, különleges manufaktúrás összetevőkkel készítik ételeiket, a’la carte és napi menüvel várja a művészetkedvelő közönséget és a szórakozni vágyókat. (Róluk bővebben itt.)

Az Ateliers Pro Arts neve is mutatja, a műtermek (ateliers) az itt dolgozó művészek alkotó terei. A ház támogatja (pro, promote) mind a művészeket, mint műveiket (arts), ezek mellett kiállítások szervezésével foglalkozik.

Az A.P.A. Galéria rendszeresen szervez kortárs kiállításokat. A házban dolgozó művészek műteremhasználatuk ideje alatt megjelenési, bemutatkozási lehetőséget kapnak egyéni és csoportos kiállításokon, illetve nyitott műteremnapok keretében. Mindenekelőtt fiatal, pályájuk elején álló magyar művészek és művészcsoportok bemutatását, valamint külföldi kiállítások szervezését tűzte ki célul.

Az Ateliers Pro Arts szándéka szerint tehetséges fiatal magyar képzőművészek karrierjét indítja el, az alkotás feltételeinek megteremtésében, a művek bemutatásában és a szélesebb közönség megnyerésében is szerepet vállal.

Jelenleg a ház öt műtermében alkotnak művészek. A hátsó udvar bal oldali műteremében Verebics Ágnes képzőművész, Szabó Ágnes festőművész, a jobb oldali műtermekben G.Szabó Beáta szobrászművész, Szabó E.Tamás restaurátor. Az emeleten Németh Zoltán grafikus.

A Házban korábban alkotó művészek: Haász Katalin, Kovács Lola, Juhász Dóra, Chilf Mária, Palkó Tibor, Katona Zoltán, Romvári Márton.....

A „loftandredesign kati ángyán” 2016 óta működik az APA Ateliers Pro Arts művészeti központ egyik műtermében, melyhez bemutatóterem is tartozik. A stúdió fő profilját egyedi tervezésű bútorok és más egyéb lakberendezési tárgyak készítése alkotja.

Termékeink alapanyagát a múlt különböző korszakaiból származó maradványok, egyfajta archeológia révén felkutatott tárgyak, „leletek” képezik. Ha ezeket a maradványokat eredeti környezetükből kiragadjuk, és tekintetünk fókuszába állítjuk őket, új összefüggéseket vonzanak magukhoz.

Lehet egy közönséges, értéktelen tárgyat anyagszerűségének kiemelésével megnemesíteni, de egy értékes és míves töredék egyszerű, tiszta környezetbe helyezése, vagy új funkcióval való ellátása szintén érdekes kísérletnek ígérkezik.

Alkotásainkban igyekszünk ötvözni a bútorművészet klasszikus eljárásait a furnérozástól az aranyozásig a modern anyagok használatával, és a rendelkezésre álló új technológiákkal.

Legtöbb termékünk környezetbarát, anti allergén felületkezeléssel és újrahasznosítással készül. Tevékenységükkel az értékmentésnek az egyén számára elérhető, reális alternatíváját kívánjuk megvalósítani.

Az A.P.A.a Magyar Rádiótól és a Nemzeti Múzeumtól, az Olasz Kulturális Intézettől vagy a József körútról öt perc sétával elérhető.